Gemakkelijk gegevens samenstellen: 5 tips + checklist

Wij bieden u een uitgebreide service voor het bedrukken van relatiegeschenken. Met de juiste afdrukgegevens maakt u het ons gemakkelijker om snel, technisch perfecte resultaten te bereiken. Daarom laten we u in dit artikel zien hoe u uw afdrukgegevens kunt compileren. We leggen ook algemene technische termen uit.

Pixels zijn de beeldelementen waaruit een scherm een ​​afbeelding samenstelt. Als u heel goed kijkt, zult u merken dat zelfs ronde letters zoals een “O” uit niets dan rechte lijnen bestaan. Als de pixels klein genoeg zijn, merkt u het niet. Hoe meer pixels er op een gebied zijn, hoe kleiner ze moeten zijn en hoe hoger de resolutie.

Dit geldt ook voor afdrukken, zelfs als de afbeelding niet naar pixels verwijst, maar naar punten. U heeft niet veel pixels of pixels nodig voor een logo op een balpen als een weggevertje. De afbeelding moet echter vanaf het begin op de juiste grootte worden ontworpen, omdat bij het uitzoomen kwaliteit verloren kan gaan.

Vectoren zijn paden die, net als een geometrische curve, zoveel kunnen worden vergroot als gewenst zonder dat de beeldkwaliteit afneemt. Dit betekent dat vectorafbeeldingen meestal de voorkeur hebben als afdrukgegevens. U kunt echter geen vectorafbeeldingen krijgen door eenvoudig een afbeelding te scannen en op te slaan. De gebruikelijke beeldbewerkingsprogramma’s bieden op deze basis echter mogelijkheden om vectoren te maken of afbeeldingen op te slaan als vectorafbeeldingen. De bestandsextensie kan u aanwijzingen geven of een afbeelding in pixels of vectoren is.

 • Pixel: .jpg, .png, .tif
 • Vectoren: .eps, .ai

In de praktijk is het logisch om met beide soorten afbeeldingen te werken, waarbij vectorafbeeldingen de basis moeten vormen.

De voordelen van vectorafbeeldingen:

 • Eenvoudige en goedkope productie van drukvormen
 • Met name lettertypen worden scherper weergegeven
 • Vectorgegevens kunnen gemakkelijk opnieuw worden gekleurd
 • Vectoren kunnen voor alle afdrukprocessen worden gebruikt
 • Uniform resultaat in alle vereiste maten
 • Kleine bestandsgrootte

De voordelen van pixelafbeeldingen:

 • Eenvoudige bewerking en weergave voor schermen
 • Uitgebreide kleurgradaties

Bestandsindelingen en printtechnieken

Afhankelijk van welke relatiegeschenken u wilt laten drukken, komen bepaalde printtechnieken in twijfel. De meest veeleisende zijn de embossing en de gravure, waarvoor we absoluut vectorafbeeldingen nodig hebben. Afdrukprocessen zoals offsetdruk, flexodruk of tampondruk zijn niet zo veeleisend van geval tot geval.

Laat ons u adviseren welke effecten mogelijk zijn!

Modern afdrukken in vier kleuren, dat wordt gebruikt voor de meeste algemene afdruktaken, codeert kleuren volgens hun aandeel in cyaan, magenta, geel en toets (zwart). Promostore gebruikt het PANTONE®-kleurenspectrum voor reclamedruk. Een of meer effen kleuren worden gemengd vanaf 14 kleuren. Hiermee kunt u afdrukken met zeer zuivere en heldere kleuren en een fijn afdrukscherm voor effen kleuren. Belangrijk: voor beide kleursystemen is de uiteindelijke kleur altijd afhankelijk van het bedrukte medium.

Grootte van afdrukbestanden voor reclamedruk

Voor alle pixelafbeeldingen is een voldoende hoge resolutie essentieel voor de kwaliteit en het succes van een afdruk. De absolute resolutie moet tussen 300 en 356 dpi zijn, afhankelijk van het afdrukproduct. Voor grote formaten (vanaf DIN A2) kunt u 100 tot 150 dpi als resolutie gebruiken. Over het algemeen geldt dat hoe dichter het afdrukproduct wordt bekeken, hoe hoger de resolutie moet zijn.

Opmerkingen voor lettertypen bij het afdrukken van advertenties

Lettertypen coderen de vorm van letters. Aangezien u mogelijk een eigen lettertype gebruikt dat alleen op uw computer beschikbaar is, moet u lettertypen altijd in paden omzetten. Dit betekent dat ze als vectoren kunnen worden gebruikt en naar behoefte worden geschaald. Anders kan de kwaliteit verslechteren of kan een lettertype worden vervangen door een systeemlettertype dat er anders uitziet.

Uw checklist voor optimaal afdrukken

De volgende tips zijn nuttig bij het voorbereiden van uw afdrukgegevens:

 • Gebruik vectorformaat of hoge resolutie afbeeldingsbestand
 • Gebruik de PANTONE®-kleurenmodus
 • Ontwerp het printmotief in overeenstemming met de advertentieruimte
 • Laat voldoende marge rond het onderwerp
 • Converteer lettertypen naar paden
 • Vermijd onnodige bestandsgroottes
 • Bescherm het bestand niet met een wachtwoord