COVID-19, bent u al voorbereid?

Sinds 11 maart 2020 heeft de gezondheidsorganisatie WHO (World Health Organization) een pandemie uitgeroepen. Het gaat hier om het virus COVID-19, of terwijl het Corona virus.  Wereldwijd zijn er al meer dan 100.000 besmettingen en al meer dan 4000 personen zijn bezweken onder het virus. Ook in Nederland heeft het virus zijn plek gevonden en langzamerhand scherpt het RIVM de maatregelen in Nederland aan. Wat heeft dit voor impact op uw bedrijf en uw werknemers?

Het corona virus in het kort

 • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
 • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
 • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
 • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kunt u deze mensen beschermen. (NU, 2020)

Het bedrijfsleven en de economie

Natuurlijk is het al erg genoeg dat het virus zoveel patiënten in zijn macht heeft, maar ook de wereldeconomie lijdt eronder. Rabobank schrijft in een kwartaalbericht dat de wereldeconomie met hooguit 1,6 procent zal groeien – bijna een halvering van de eerdere verwachting. Ook in Nederland zullen de gevolgen van het virus impact hebben op de economie. De bank halveert de groeiverwachting van 1,4% naar 0,7%.

De gevolgen van het virus zijn zo groot omdat de Chinese productie sterk wordt geraakt. De productie is in grote delen van de economie stil komen te liggen, werknemers en consumenten blijven thuis. Daarbij is de Chinese economie en productie sterk verweven met de rest van de wereld. China fabriceert een belangrijk deel van de consumentenelektronica, maar het is ook een exportmarkt en bron voor toerisme. (NU, 2020)

Wat kunt u doen om deze situatie onder controle te houden binnen uw bedrijf?

 • Houd uw personeel op de hoogte van de ontwikkelingen binnen uw bedrijf
 • Zorg ervoor dat persoonlijke hygiëne regelmatig gehandhaafd wordt door uw werknemers en uzelf. Dit betekent dat er voldoende zeep aanwezig moet zijn om de handen te kunnen wassen en desinfectantia aanwezig moet zijn voor het ontsmetten van de handen en objecten die regelmatig gebruikt worden
 • Reinig meerdere keren alle deurklinken, trapleuningen, muizen, bureaus et cetera in uw bedrijf
 • Druk uw werknemers op het hart om tijdelijk geen handen te schudden
 • Voelt een werknemer zich ziek of heeft hij/zij lichte klachten? Laat hem of haar thuis blijven of vanuit huis werken.
 • Nies in uw elleboog of in een papieren doekje dat direct weggegooid wordt. Zorg ervoor dat de hoest- en niesdruppels niet in de lucht terecht komen
 • Praat met uw werknemers over de impact die het heeft op hun werkgedrag of -omgeving
 • Volg de maatregelen van het RIVM nauwkeurig