Gezond en fit op de werkplek

Miljoenen beeldschermwerkplekken in Nederland: lang zitten, weinig bewegen, fast food voor de lunch – dat is het dagelijkse werk van velen. Het werk neemt meestal de meeste tijd in ons leven in beslag. Velen vinden het moeilijk om een gezonde levensstijl te behouden en zich toch volledig in te zetten voor hun werk. Ongezond eten is gemakkelijk en geaccepteerd door de samenleving. Vooral op de werkplek, waar de stress groot is en de tijd kort is, eten we graag snel, ongezond voedsel. Maar het is vooral belangrijk voor het werk om een uitgebalanceerd dieet te eten, zodat de energie beschikbaar is voor prestaties.

Wat is gezond eten en waarom is het zo belangrijk?

De korte formule voor een gezond dieet is “gevarieerd, evenwichtig en vers”. Onze werkprestaties en onze voeding zijn direct gerelateerd. Onjuiste en onregelmatige maaltijden hebben andere nadelen naast gebrek aan concentratie, prestatieverlies en vermoeidheid. Langdurige gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk, metabole stoornissen en sommige vormen van kanker kunnen worden verergerd door slechte voeding. Niet te vergeten heeft met kans op overgewicht als gevolg van ondervoeding, wat ook tot lichamelijke klachten leidt.

Fris, fit en rijk aan vitamines op kantoor – kan dat?

En hoe het werkt! De baan is geen excuus voor slechte voeding of te weinig beweging. Onvoorstelbaar voor velen, maar ja, u kunt werk en een gezond dagelijks leven combineren met weinig moeite. Tijdgebrek is vaak het probleem en ongezond eten op elke hoek trekt ons aan. Te veel, te snel, te vettig, te suikerachtig, te gedenatureerd, te veel witte bloem. Daarom is goede planning het halve werk. Denk goed na over wat en wanneer u op uw werk wilt eten. Kook ’s avonds een beetje meer zodat u nog een gezonde portie hebt voor de lunch. En wat als de collega’s willen lunchen? Geen enkel probleem! Zelfs in fastfoodrestaurants kunt u gezond eten. Wraps, salades, groenten of falafel in de kebabwinkel.

Inspiratie voor een snelle en gezonde lunch:

 • Pompoencurry met kokosnoot en rijst
 • Wraps met kip of kalkoen
 • Aardappel in de schil met plantaardige gestremde melk
 • Aardappel-courgette-feta bak
 • Rode Linzensoep
 • Gevulde paprika of aubergines
 • Pasta en groentesalade met kip of zalm

Neem een ​​echte pauze

Snel de nieuwe bestelling bespreken tijdens de pauze? Echt niet! Omdat pauze pauze is. Neem een ​​pauze van het werk, trakteer uzelf op de korte tijd voor uzelf. Kleine pauzes houden u gezond en geven het lichaam en de hersenen de mogelijkheid om te regenereren. Sta op, neem een ​​kleine ronde, ga voor het raam staan ​​en haal een paar keer diep adem, ontspan. Of doe een gezond dutje. Standaard in andere landen, nog steeds niet geaccepteerd door onze samenleving. Een Powernap helpt echte wonderen. Het ontspant en laadt uw batterij op.

Eet langzaam en zonder afleiding, zelfs als het moeilijk is omdat de pauze kort is en de takenlijst lang is. Langzaam eten is gezonder en voorkomt indigestie. Genieten van eten zonder afleiding vermindert stress en dit is vooral belangrijk op het werk.

Begin de dag versterkt en ontspannen

Nu worden de dagen langer en de motivatie minder. Geef uw lichaam een ​​kick direct nadat de wekker afgaat door vijf minuten lang te loungen en strekken. Dit bevordert de bloedsomloop en mobiliteit. Drink vervolgens een groot glas mineraalwater. Iedereen weet: veel drinken is belangrijk! Ongeveer 2 liter verspreid over de dag. En niet in de vorm van limonade of zoete dranken. Water en ongezoete thee, maar ook sap spritzers helpen je de dag door.

Het ontbijt staat bekend als de belangrijkste maaltijd van de dag en dat is waar. Maar u kunt hier al iets verkeerd doen, nou … laten we zeggen: niet helemaal goed. Velen gebruiken een grote hoeveelheid suiker en koolhydraten. Dit kan tijdelijk vullen, maar het bevordert de energievoorziening of de gezondheid niet. Neem de tijd voor een uitgebalanceerd ontbijt dat volle granen en fruit bevat. Begin uw dag met fruit, volle granen, magere wrongel en ongezoete thee.

Oefening in de ochtend verdrijft verdriet en zorgen

Er is trouw aan het gezegde. Vanuit psychologisch oogpunt is het zinvol om ’s ochtends te sporten, omdat lichaamsbeweging het slechte humeur verdrijft en het concentratievermogen verbetert. Vooral voor mensen met een dagelijks kantoorleven is het belangrijk om voldoende te bewegen om hun prestaties te behouden. Tien minuten sporten in de ochtend is voldoende om uw bloedsomloop op gang te brengen. Ze mogen in geen geval uitgeput zijn. Deze 5 oefeningen zijn voldoende:

 • Jumping Jacks (jumping jack)
 • Sit-ups
 • Squats
 • Pushups
 • Planken (onderarmsteunen)

10 tips voor een eenvoudig gezond leven ondanks het dagelijkse werk

 • Heb een goede planning
 • Breng na het opstaan ​​de bloedsomloop op gang
 • Ga uit met een voedzaam ontbijt
 • Drink minstens twee liter water
 • Noten, rauw voedsel of een groene appel voor de kleine honger tussendoor
 • Maak een wandeling in de frisse lucht tijdens de pauze
 • Neem een stevige lunch
 • Laat tussendoor het werk los en ga aan de slag met kleine oefeningen
 • Slaap goed en lekker
 • Richt uw werkplek comfortabel in